Obezite Ameliyatı

Obezite Ameliyatı Nedir?

Obezite ameliyatı, obezite hastalığı nedeniyle sorun yaşayan kişilerin başvurduğu, obezite durumunun son bulması için tercih edilen bir ameliyattır. Obezite ameliyatlarında doğru yöntem ve doğru uygulama ile obezite sorunundan kurtulmak, yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlık sorunlarını ortadan kaldırabilmek mümkündür. Çünkü obezite hastalığı beraberinde pek çok hastalığın da oluşmasına neden olmakta, kişilerin genel sağlık durumlarını tehdit etmekte ve yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir.

Obezite ameliyatları normal yollarla kilo veremeyen ve sağlık durumları kötüye giden kişiler için uygunluk taşımaktadır. Dolayısı ile beden kitle endeksi belirli bir oranın üzerinde olan kişilere obezite ameliyatı tavsiye edilmemekte, ameliyatsız yöntemler tavsiye edilmektedir. Bir kişinin obezite cerrahisi kapsamında operasyon olabilmesi için vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olmalıdır.

Obezite ameliyatı içerisinde birden fazla yöntemin bulunduğu bir ameliyat türüdür. Bu ameliyatlarda esas amaç; midenin küçültülmesi ve hastaların daha az gıda tüketimi yapmasını sağlamaktır. Böylelikle hastalar daha az açlık hissi duymakta ve daha az gıda tüketimi yapmaktadır. Obezite ameliyatı, obezite hastalığının son bulması için gerçekleştirilen obezite ameliyatları için kullanılan yöntemler şunlardır:

Obezite Ameliyatı Şartları

Günümüzde obezite ameliyatları oldukça kolay bir şekilde uygulanmaktadır çünkü obezite hastalığı çağımızın bir sorunu olarak bilinmektedir. Bu sebeple, bu alanda eğitim alan, uzmanlaşan ve deneyim kazanan pek çok hekim bulunmaktadır. Dolayısı ile kim için hangi obezite ameliyatı yönteminin uygulanacağı en iyi hekimler tarafından belirlenmektedir. Bununla birlikte hastaların beklenti ve isteklerinin de etkisi söz konusudur.

Genel olarak en fazla tercih edilen obezite cerrahisi yöntemi; tüp mide ameliyatıdır. Fakat hastaların özel durumları, obezite derecesi, sahip olduğu hastalıklar ve benzeri gibi etkenler, ameliyat yöntemi için anlam taşımaktadır.

Obezite Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Obezite ameliyatları; metabolik cerrahi ve bariatrik cerrahi olarak sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırmalar temelde aynı anlama gelmektedir fakat operasyonun yapılma nedenine bağlı olarak sınıflandırmalardan bahsedilmektedir. Metabolik cerrahilerde, obezite sebebiyle yaşanan sağlık sorunlarının giderilmesi amaçlanmaktadır. Örneğin; obezite hastalığına bağlı olarak şeker hastası olan kişilerin tedavisi obezite ameliyatı ile sağlanmaktadır. Bariatrik cerrahide hastaların kilo vermesi sağlanırken aynı zamanda metabolik hastalıkları da tedavi edilmektedir.

Bir kişinin obezite ameliyatı olabilmesi için beden kitle endeksi 40’ın üzerinde olmalıdır. Bazı durumlarda da beden kitle endeksi 35 üstü olan ve başka hastalıklara sahip olan kişilere de bu ameliyatlar uygulanmaktadır. Özellikle şeker hastalığı, hiperlipidemi ve yüksek tansiyon hastalarına obezite ameliyatı olmaları tavsiye edilmektedir.

obezite-cerrahi-tüp mide ameliyatı
obezite-ameliyati-tup-mide

Obezite Ameliyatı Neden Gereklidir?

Obezite ameliyatı uygulamaları çoğu hastalar için bir gereklilik olarak uygulanmaktadır. Çünkü obezite, kişilerin hayat kalitesini düşürmekle birlikte aynı zamanda birbirinden farklı, ciddiyeti bulunan sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Kalp ve damar hastalıklarından solunum hastalıklarına, şeker hastalığından tansiyon hastalığına, safra kesesi hastalığından uyku apnesine kadar pek çok hastalık obezite nedeniyle yaşanabilmekte ve hayati risk söz konusu olabilmektedir. Bu sebeple obezite ameliyatı çoğu zaman bir gereklilik olarak uygulanmaktadır.

Obezite kısırlığa neden olduğu için de sıklıkla uygulanmaktadır. Özellikle obezite kategorisinde bulunan aşırı kilolu kadınların gebe kalması zorlaşabilmektedir. Bu noktada, doğal yöntemlerle kilo veremeyen kadınların obezite cerrahisinden faydalanması tavsiye edilmektedir. Aşırı kilo yalnızca kadınlar için değil, erkekler için de üreme sorunlarına yol açabilmektedir.

Obezite ameliyatı öncesinde kişiler mutlaka ameliyatsız yöntemle kilo vermeyi denemeli ve bunun için profesyonel bir destek almalıdır. Alanında uzman hekimler ve diyetisyenlerin kontrolünde diyet uygulanmalı egzersiz ile diyet programı desteklenmelidir. Çünkü obezite ameliyatı öncesinde mümkün olduğunca kilo vermek, ameliyatta oluşabilecek olan risklerin azalmasını sağlamaktadır. Ayrıca kilo verilmesi ile birlikte karaciğerin küçülmesi de sağlanacağından dolayı gerçekleştirilecek olan ameliyat daha da kolaylaşmaktadır.

Obezite cerrahisi başvurulması gereken son tedavi yöntemi olmalıdır. Her ne kadar obezite ameliyatları alanında uzman hekimlerce gerçekleştirildiğinde sorunsuz bir şekilde uygulanıyor olsa da bunun ciddi bir ameliyat olduğu ve bazı riskler taşıdığı unutulmamalıdır. Dolayısı ile obezite cerrahisi yöntemlerinden önce diyetli, egzersizli ve ilaçlı tedavi yöntemleri denenmelidir.

Obezite ameliyatları birden fazla yöntemle uygulanmaktadır ve her bir ameliyatın kendi içinde gereklilikleri farklıdır. Fakat genel olarak obezite ameliyatı sonrasında hastalara, ameliyattan sonraki ilk gün içinde ilaçlı yani renkli film görüntülemesi yapılmaktadır. Bu görüntülemedeki amaç; operasyon sonrasında herhangi bir kaçağın olup olmadığının tespitinin yapılmasıdır. Kontrolün yapılması ve kaçağın olmadığından emin olunmasından sonra ağızdan sıvı ile beslenme sürecine girilmektedir.

Obezite ameliyatlarından sonra eğer herhangi bir sağlık sorunu söz konusu değilse genel olarak dördüncü günde hastalar taburcu edilmektedir. Taburcu olunduktan sonra da hastaların doktor tavsiyelerine birebir uyması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında yaklaşık olarak bir ay hastalara ağır iş gerektirecek işler yapmaması ve ağırlık kaldırmaması tavsiye edilmektedir.

Obezite ameliyatı sonrası için en merak edilen konulardan bir tanesi beslenmenin nasıl olacağıdır. Bu ameliyatlarda mide küçültme işlemi yapılmaktadır ve bu nedenle obezite ameliyatı sonrasında beslenme programına birebir uyulmalıdır. Ameliyat sonrasında hastalar ağızdan beslenmeye ilk olarak sıvı gıdalarla başlamaktadır. Hastaların günde en az 2 litre su içmesi ve uzman diyetisyen tarafından hazırlanmış olan sıvı diyet listesine uyması gerekmektedir. Ameliyat sonrasındaki ilk iki haftadan sonra kademeli olarak katı gıdaya geçilmeye başlanmaktadır.

Obezite ameliyatı sonrasında hastaların iş yaşamlarına dönüşü 20 gün ile 30 gün arasında değişiklik göstermektedir. Hangi hastanın ne zaman iş yaşamına geri döneceği yapılacak olan sağlık kontrollerinin sonucunda belli olmaktadır. Bu sebeple kesin bir gün verilebilmesi söz konusu değildir. Fakat genel olarak obezite ameliyatı olan kişiler, iş yaşamlarına maksimum bir ay sonra geri dönebilmektedir.

Obezite ameliyatı sonrasında gebe kalınma süresi en fazla merak edilen sorular arasında bulunmaktadır. Obezite ameliyatları ciddi ameliyatlardır ve bu nedenle bu ameliyatın en uygun zamanda yapılması gerekmektedir. Dolayısı ile obezite ameliyatı olmadan önce kişisel planların önceden yapılması tavsiye edilmektedir. Çünkü ameliyat sonrasında bir yıl süre ile kadınların gebe kalması önerilmemekte. İlk bir yıllık sürecin diyetisyen kontrolünde geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Bu dönemde ameliyattan sonra bir yıl kadınların korunması en iyi davranış olacaktır.

Obezite cerrahisi sonrasında kilo vermek özel olarak hazırlanacak olan diyet listesine uyum sağlanması ile gerçekleşmektedir. Dolayısı ile obezite ameliyatı sonrasında uzman hekimin ve diyetisyenin hazırladığı programa uyulmalıdır. Ameliyat sonrasında mide hacmi küçüldüğü için ilk olarak iki hafta boyunca sıvı gıda tüketimi yapılmalıdır. İlerleyen haftalarda diyetisyen kontrolünde protein alımı da sağlanmalı ve kademeli olarak katı gıda tüketimine geçilmelidir.

Obezite ameliyatı sonrasında her bireyin uygulayacağı program farklıdır çünkü her bireyin günlük besin ihtiyaçları farklıdır. Bu ihtiyaçlar, kişiye özel programlarla sağlanmaktadır.

Bilgi Almak için İletişime Geçin!

0212 953 20 08

Uzman Ekibimiz Size Bilgi Vermek için Hazır!

    Neden Biz?

    8
    Yıllık Tecrübe
    83 %
    Başarı Oranı
    25
    Ülkede Faaliyet

    Güncel Blog Yazılarımız

    Obezite Ameliyatlari Sonrasi Egzersiz ve Spor Sürecleri
    Obezite Ameliyatı Sonrası Spor ve Egzersiz Süreçleri
    Obezite çağımızın en önemli hastalıklarından biridir. Sadece fazla kilolar değil, hayatınızı tümüyle etkileyecek bir hastalıktır. İlerleyen süreçte tip 2 diyabet hipertansiyon gibi rahatsızlıkları da beraberinden…