Obezite ameliyatları sonrası işe dönüş süresi, operasyon sırasında kullanılan tekniğe bağlı olarak değişiklik gösterir. Büyük karın kesisi ya da ağrının olmaması gibi hususlar işe erken dönmede etkilidir. Karında kesiğin olmaması iyileşmeyi hızlandırır ve kişinin sosyal yaşantısını çok fazla olumsuz şekilde etkilemez. Yine ağrıların katlanabilir derecede olması nedeniyle hasta haftalarca evde yatmak zorunda kalmaz.

Mide küçültme ameliyatı sonrası çalışma hayatı için göz önünde bulundurulması gereken bazı noktalar vardır. İşe erken dönüşte en önemli kıstaslardan biri, kişinin çalışma koşullarıdır. Ofis ortamında masa başa olarak çalışılıyorsa evdeki dinlenme süresi bir haftayla sınırlı olup kendini iyi hissederse ve doktor onayından geçerse işine kaldığı yerden devam edebilir.

Tam tersi ise ve kişi oldukça ağır şartlar altında fiziksel işlerde uzun saatler harcıyorsa işe dönme süresi bir aya uzar. Sebebi de vücudunda kalıcı hasar bırakmamaktır. Eski güce tekrar kavuşmak ve beslenme sürecine tam anlamıyla uyum sağlamak zaman alacaktır. Bu nedenle sabırlı olunmalı ve kendisini tamamen iyileşmeye adapte etmelidir.

Mide Balonu Uygulaması Sonrası İşe Dönüş

Mide balonu uygulaması her ne kadar cerrahi bir işlem gibi görünse de aslında endoskopik bir tedavidir. Hastanın midesine şişirilebilen silikon bir balon yerleştirilir. Bu işlemle mide hacmi kısıtlanır. Böylece hastanın midesine giren besin miktarı azaltılır. Mide balonu uygulaması ardından hastanın birkaç gün yatması yeterli olacaktır. İşe dönmek için doktorun izni alınmalıdır. Yine de kişinin bir hafta evde dinlenmesi önemlidir (balona alışmak için).

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası İşe Dönüş

Tüp mide ameliyatı laparoskopik yöntemle uygulanmaktadır. Operasyon sırasında midenin bir kısmı kalıcı olarak alınır. Böylece midenin hacmi küçülmüş olur. Tüp mide ameliyatı sonrası işe dönüş tamamen bireyin iş koşullarına ve hekimin onayına bağlıdır. Kişi ofis ortamında çalışan biriyse bir haftalık dinlenme süreci işe başlaması için yeterli olacaktır fakat ağır ve hareketli işlerde (işçi vb.) çalışan hastanın işinin başına geçmesi bir ayı bulur. Önemli olan işe döndüğünde kendisini yormaması, zorlamamasıdır. Aksi takdirde midesinde ciddi sorunlar meydana gelebilir ya da dikişleri patlayabilir. Bu da iyileşme süresini daha da uzatır.

Gastrik Bypass Sonrası İşe Dönüş

Gastrik bypass ameliyatı hızlı kilo verişini sağlayan bir işlemdir. Bariatrik cerrahi tekniklerindendir. Tüp mide ameliyatı gibi midenin bir kısmı alınarak küçültülür. Gastrik bypass işleminde de laparoskopik yöntemi kullanılır. Gastrik bypass ameliyatı sonrası işe dönüş yaklaşık bir hafta sürmektedir. Yine burada da bireyin iş ortamı ve çalışma koşulları çok önemlidir. Karar ona göre verilir.

Mide Küçültme Ameliyatları Sonrası Çalışma Hayatında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş esnasında çabuk yorulma, bitkin hissetme gibi sorunlar ortaya çıktığında sıvı tüketimi artırılmalı, susama hissi olmasa bile bol bol su içilmelidir. Ameliyat sonrası süreçte olduğu gibi azar azar içilmeli ve içilen süre uzatılmalıdır. Seyahat için herhangi bir engel bulunmamaktadır fakat sağlığına dikkat etmeye önem verilmelidir. Kara ve hava seferlerinde yolculuk bir saati geçerse saat başı küçük molalar verilerek mutlaka 5-10 dakikalık minik bir yürüyüş yapılmalıdır. Bol bol ve derin nefesler alarak dolaşım sistemini de dengelemek mümkündür.

Mide Küçültme Ameliyatları Sonrası Çalışma Hayatına Ne Zaman Dönülmeli?

Mide küçültme ameliyatı sonrası karşılaşılacak herhangi bir tıbbi sorun iyileşmeyi ve dolayısıyla işe dönüşü geciktirecektir. Normalde ise tavsiye edilen işe dönüş süresi 3-4 hafta sonrasına denk gelecek şekilde olmalıdır. Elbette bu süre kişinin iş hayatının yoğunluğuna göre değişim göstermektedir. Böylece hem ameliyat sonrası beslenmeye hem de gücün tekrardan toplanmasına yeterli zaman ayrılmış olacaktır. Fabrika, maden işçisi gibi ağır işlerde çalışan bireylerin ise 4-6 hafta aralığında olması makuldür.

Mide küçültme ameliyatı bireye öncesinde ve sonrasında bazı sorunlar çıkartır. Yılmadan doktorun ve diyetisyenin tavsiyelerine ve koyduğu kurallara uyulmalıdır. Mide küçültme ameliyatından sonra işe dönüş zamanı geldiğinde ise kazanılan alışkanlıklar devam ettirilmeli. Günlük en az 2 litre suyun içilerek bu ihtiyacın giderilmesi kesinlikle unutulmamalıdır. Miktarın üzerine çıkmakta herhangi bir problem oluşmaz. Bu, sizin yorgun hissetmenizi önleyecek ve iyileşme sürecinize katkıda bulunacaktır.