Obezite çağımızın en önemli hastalıklarından biridir. Sadece fazla kilolar değil, hayatınızı tümüyle etkileyecek bir hastalıktır. İlerleyen süreçte tip 2 diyabet hipertansiyon gibi rahatsızlıkları da beraberinden getirir. Ama her zaman diyet egzersiz yöntemleriyle bu hastalıktan kurtulmak mümkün olmaz. Bu nedenle obezite ameliyatı da büyük önem kazanmıştır. Obezite ameliyatı sonrası spor yapmak da kilo verme ve ideal kiloya ulaşmada dengeli-düzenli ve sağlıklı beslenme kadar büyük önem taşır. Bu hareketler düzenli egzersizlerle sağlanır. Hastaya ameliyat sonrasında spor yapmak; kalp-kas-kemik güçlenmesini sağlamak, metabolizmayı hızlandırmak, kalori harcamak, psikolojiyi düzeltmek ve kaygıyı azaltmak amacıyla gereklidir. Spor yapmanın bilinen faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kendini motive ve güçlü hissettirir.
  • Enerji verir.
  • Hayata düzen katar.
  • İyi uykuyu sağlar.
  • Kan şekerini düşürür/dengede tutar.
  • Depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlardan korur.
  • Kalp-damar sağlığını korur/güçlendirir.

Mide ameliyatı sonrası spor yapılırken mutlaka doktor bilgisi dâhilinde yapılmalıdır. Yanlış yönetilen spor süreci kişinin iyileşmesini geciktirebilir.

Obezite Ameliyatı Sonrası Spora Ne Zaman Başlanmalı?

Obezite ameliyatın sonrası spor yapmak, dolaşım sistemini iyileştirir, pıhtılaşma riskini düşürür, dikişlerin iyileşmesine yardımcı olur. İlk iki hafta sadece hafif yürüyüşlerle başlamak yeterli olacaktır. Günler ilerledikçe yavaş yavaş yürüme mesafesi arttırılmalıdır. Bu, evde turlamak olabilir, bahçede dolaşmak veya sadece merdiven çıkmak olabilir. Tercih tamamen hastanındır.

İlk zamanlar çok hızlı yorulduğunuzu hissedebilirsiniz fakat bu durum ameliyat sonrası oldukça normaldir. Dolayısıyla bırakmadan sürdürmeniz gerekir. Çünkü ameliyat sonrası hayatınızı iyileştirmek ve sağlığınızı korumak adına düzenli egzersizler büyük önem taşımaktadır. İlerleyen süreçlerde bedensel sağlığınızı korumak adına ameliyat sonrası spor düzenli bir yaşam tarzı haline getirilmelidir.

Mide Ameliyatı Sonrası Koşmak

Yine obezite ameliyatı sonrası spor yapılırken koşu için bir süre beklemek daha doğrudur. Bu da bir aylık sürece denk gelir. Hasta, ilk bir ay boyunca sadece yürüyüş yapabilir ama zaman geçtikten sonra koşu ayrıca doktor tarafından da tavsiye edilir. Hasta obezite cerrahisi sonrasındaki yeni hayatında ne kadar çok hareket ederse o kadar sağlıklı kalır ve hızlı kilo kaybeder.

Mide Ameliyatı Sonrası Ağırlık Antrenmanı

Mide ameliyatı sonrası yapılması gereken egzersizler arasında ağırlık antrenmanları ilk sırada yer almaz. Ve obezite ameliyatı sonrası spor programlarında ağırlık antrenmanlarına en az bir ay sonra başlayabilirsiniz. Vücut için oldukça zorlayıcı olan kuvvet antrenmanlarının kas veya midede fıtığa neden olma olasılığı vardır. Bir ay dolduktan sonra tekrar muayene edilir, bir aksilik görülmezse ağırlık antrenmanlarına başlanabilir. Ancak sürdürülebilir bir alışkanlığa dönmesi için bireyin yapmaktan keyif aldığı fiziksel aktiviteleri seçmesi gerekir. Uzun vadede kalıcı başarılar elde etmede yardımcı olur.

Tüp Mide Ameliyatlarından Sonra Egzersiz Alışkanlığı Kazanmak İçin:

  • Sporda devamlılığı sağlayabilmek adına kendinize bir partner edinmelisiniz. Buna bağlı olarak hem programa bağlı kalmanız hem de motive olmanız sağlanacaktır.
  • Açık alan aktivitelerini yetersiz buluyorsanız ya da bundan sıkılıyorsanız bir spor salonuna yazılabilirsiniz. Ayrıca pilates, boks gibi derslere katılarak çeşitlilik kazanabilirsiniz.
  • Ev, iş, okul gibi yerlerde merdivenleri kullanabilirsiniz. Böylece fiziksel aktivitenizi artırmış olursunuz.
  • Araba, tramvay, otobüs gibi araçları kullanmak yerine yürümeyi tercih edebilirsiniz.
  • Ev içerisinde vakit geçirirken sabit kalmaktan kaçının. Mümkün olduğunca hareket etmeye çalışın.
  • Evcil hayvanınız varsa onunla birlikte her gün yürüyüşe çıkabilir, oyun oynayabilirsiniz.
  • Egzersizi eğlenceli hale getirmek ve daha rahat hissetmek için sevdiğiniz spor kıyafetlerinizi tercih edin. Enerjinizi yükseltecek, motivasyonunuzu artıracak müzikler açın.
  • Bir spor çantası edinin ve içini her an hazır tutun. Böylece gün içerisinde işe veya okula giderken yanınıza almanız açısından kolaylık sağlamış olur.
  • Haftalık ve aylık programlar hazırlayabilirsiniz. Sevdiğiniz aktivitelerle doldurursanız hem yapmaktan kaçınmazsınız hem de vaktinizin verimliliğini arttırırsınız.
  • Erken kalkmaya başlayabilirsiniz.

Böylece mide ameliyatı sonrası yapılması gerekenler sayesinde sporu alışkanlık haline getirmek kolaylaşır ve kalıcı hale getirir.

Obezite Ameliyatı Sonrası Düzenli Spor Yapma Alışkanlığının Faydaları

Kemik ve kasları güçlendirerek kemik erimesi gibi problemlerin önüne geçer. Kan dolaşım sistemi daha aktif hale getirilmektedir. Kandaki oksijen miktarı artar. Varis ve selülit gibi problemlerin oluşması tehlikesi azalır. Bel ve karın güçlü kalır. Buna bağlı olarak spor, bel ve boyun fıtığı gibi sağlık sorunlarının önüne geçer. Düzenli sporla birlikte serotonin ve endorfin hormonları salgılanır. Bu hormonal düzenlenme bu operasyon sonrası psikolojik bozuklukların olumsuz etkileri en aza indirir.

Fit görünmeye ve özgüvenin artmasına neden olur. Menopoz ve andropoz dönemlerinde döneminin semptomlarının hafif geçirilmesini sağlarken negatif etkilerini azaltır. Kan basıncı ve kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar. Kalp hastalıkları ve damar tıkanıklıkları riski en aza iner. Vücudun metabolizma hızını artırır. Kan şekerini düzenleyerek şeker hastalığı riskini azaltır. Beyni güçlendirir.