Son dönemdeki bilimsel çalışmalar; flavonoid maddesi bakımından zengin olan besinlerin kilo almayı önlemeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Özellikle elma, armut, dut gibi meyvelerin yanı sıra, kırmızıbiber gibi bazı sebzelerin de, flavonoid açısından zengin besinler olduğu belirtildi.

Harvard Üniversitesi’nden Dr. Monica Bertoia ve ekibi tarafından yapılan bir çalışmada, ABD’de yapılan 3 farklı sağlık taramasına katılan, toplam 124 bin 86 erkek ve kadına ait veriler incelendi. Bu veriler arasında; kilo, yaşam tarzlarına ilişkin alışkanlıklar, beslenme düzeyleri ve genel sağlık durumlarına ilişkin anketler bulunduğu belirtildi. Bu anketlerin, sağlık taramalarında, her dört yılda bir tekrarlandığına dikkat çeken Dr. Bertoia; bu sayede bireylerin nasıl beslendiğini, kilolarındaki değişimleri ve sağlık durumlarını yakından takip etme şansı bulduklarını vurguladı.

Dr. Bertoia, sonuçlar ile ilgili şunları söyledi: “Yaptığımız incelemelerde; fiziksel aktivite düzeyi düşük olan ve şekerle tatlandırılmış içeceklerle, kızartma ya da işlem görmüş yiyecekler gibi kötü besinlerle beslenen kadınlarda, yılda 1,5-2; erkeklerde ise ortalama 1 kilo artış olduğunu gördük. Bu ilk başka önemli bir rakam gibi gelmeyebilir; ancak yıllar geçtikçe birikecek olan bu kilolar, zaman içerisinde sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini gösterecektir. Az miktarda kilo alımı veya kaybının bile, uzun dönemde kanser, kalp-damar hastalıkları ve diyabete yakalanma riskini etkilediğinin bilimsel çalışmalarla kanıtlandığını tekrar belirtmek istiyorum.”

Yıllar içerisinde biriken fazla kiloların, kaçınılmaz bir gidişat olmadığını vurgulayan Dr. Bertoia; sağlıksız beslenenlerin yaşadığı bu olumsuz tabloya karşın, beslenmede flavonoid açısından zengin sebze ve meyvelere yer verenlerde, uzun dönemde kilo alımının çok düşük kaldığını belirtti. Dr. Bertoia “Bu bağlamda en faydalı besinleri; böğürtlen, kırmızı üzüm, dut ve çilek olarak sayabiliriz. Yeşil çay ve fındık da, flavonoid açısından zengin besinler. Sebzelerde ise hem lif hem de flavonoid açısından en zengin olan besin fasulyedir.” dedi.

Dr. Bertoia; elde ettikleri bulguların, flavonoid açısından zengin besinler başta olmak üzere, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeninin, sağlıklı bir yaşamın en önemli koşullarından biri olduğunu tekrar gösterdiğini belirtti.