‘Kötü’ yiyecekler yağlarınızı eritmenize yardımcı olabilir
Baştan çıkaran yiyecekler, özellikle de zayıflamaya çalıştığınızda, her seferinde pusuda gibi görünür. Ancak kötü şöhrete sahip pek çok yiyecek türü, her şeye rağmen o kadar da kötü değil. Gelin, hangi baştan çıkarıcı gıdaların aslında kilo vermenize yardımcı olabileceğine birlikte bakalım…

Yumurta

Konu sağlıklı yemeğe gelince, yumurta kadar tartışma çıkaran başka bir yiyecek yoktur. Yapılan son araştırmalarda; günde bir yumurtanın güvenli ve besleyici olduğu belirtilirken; bu yumurtayı kahvaltıda yediğiniz takdirde, zayıflama şansınızın da artacağı ifade edilmektedir. Bunun nedeni; yumurtanın, sindirimi zaman alan proteinlerle dolu olmasıdır. Proteinleri sabah almak midenizi tok tutacak ve günün geri kalanında daha az yemenizi sağlayacaktır.

Biftek

Sağlık uzmanları yıllarca, daha az kırmızı et yememiz konusunda bizleri uyarmıştır. Ancak biftek, her zaman bel çevrenizin artmasına neden olmamaktadır. Gerçekte, bir dilim yağsız biftekte, aynı büyüklükteki derisi alınmış tavukgöğsüne benzer miktarda doymuş yağ bulunur. Yumurta gibi biftek de; proteinle doludur ve sizi daha uzun süre tok hissettirebilir. Daha az yağ ile bol protein almak için; fileto, bonfile veya diğer yağsız dilimleri seçin ve porsiyonları, avucunuzun büyüklüğü ile sınırlayın.

Makarna

Diyet yaparken makarnadan uzak durmak yerine tam tahıla geçin ve porsiyonlarınızı küçük tutun. Araştırmalar; günde birkaç porsiyon tam tahıllı yemek yiyen kimselerin, zayıflama ve sağlıklı kiloyu koruma olasılıklarının daha fazla olduğunu gösteriyor. Bir çalışmaya göre; rafine tahıllar yerine tam tahılları tüketmek de, göbek yağlarının yakılmasına yardımcı oluyor.

Çerez

Kuruyemişlerde yüksek oranda yağ bulunabilir; ama iyi cinsten. Aynı zamanda kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olabilecek, protein ve lif açısından da zengindir. Tabii ki avuç dolusu çerez atıştırırsanız, fazladan birkaç gram yağ almış olursunuz; ama bu durum kurabiye veya diğer tatlılara uzanmanızı engelliyorsa, buna değer. Fıstık ezmesi bile, diyet yapan bir kişinin dostu olabilir. Günde bir avuç kuruyemiş yiyen kişilerin, daha zayıf olduğu ve daha uzun yaşadığı gözlenmiştir.

Peynir

Diyet yapanlar sıklıkla, kalsiyum bakımından zengin süt ürünlerinden uzak durarak, kalorileri azaltmaya çalışır; ancak çalışmalar bunun yanlış olduğunu gösteriyor. Çünkü vücut yeterince kalsiyum aldığında daha fazla yağ yakıyor. Yani az yağlı peynir, yoğurt ve süt aslında kilo vermeye katkıda bulunuyor. Kalsiyum takviyeleri ise aynı etkiyi yapmıyor. Yani, süt ürünleri, içeriği zengin bir diyet sağlarken; hem tok tutuyor hem de yağ yakmanıza yardımcı oluyor.

Kahve

Kahve, yalnızca çok fazla içtiğinizde (günde dört fincan veya fazlası) veya içine krema, şeker ya da tatlandırıcı şuruplar kattığınızda “kötü” kategorisine girer. Kahveyi sade içerseniz, yağ ve kalori almadan metabolizma hızınız artar. Kahveyi, kalsiyum ve D vitamini almak için, yağsız süt ile karıştırarak içebilirsiniz.

Kötü yiyecekler – İyi porsiyonlar
Yeterince ufak porsiyonlara bağlı kalırsanız; herhangi bir “kötü” gıda zayıflama planınızın bir parçası olabilir. Aslında diyetisyenler en sevdiğiniz yemekleri yasaklamaya karşı tavsiyelerde bulunuyor. Arzuladığınız yiyeceklerden kendinizi yoksun bırakmanız sizi başarısızlığa itebilir. Daha iyi bir strateji; miktarları sınırlamak ve buna bağlı kalmaktır.