Yumurta, hem iyi bir protein kaynağı olması hem de tok tutucu etkisi nedeniyle diyet menülerinin vazgeçilmezidir. Ne var ki yumurta tüketimi konusunda çoğu ortamda tartışmalı açıklamalar yapılmış ve hatta kalp krizine neden olabileceği iddia edilmiştir. Yeni yayınlanan bir araştırma bu tartışmalara son verecek cinsten. Finlandiya kaynaklı araştırmanın sonuçlarına göre, önceden zararlı olduğu düşünülen yumurta kalp sağlığı için bir sorun yaratmıyor. Araştırmada diğer besinlerle alınan kolesterolün de kalp hastalığı riskini artırmadığı belirtildi.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nin son sayısında yayınlanan makaleye göre, APOE4 genini taşıyan bireylerde kolesterol düzeyleri besinlerle alınan kolesterolden çok daha fazla etkileniyor. Çalışmanın yapıldığı Finlandiya’da, toplumun üçte biri bu geni taşımaktadır. Çalışmanın başında bu gene sahip olan bireylerde kolesterol tüketiminin kalp hastalığı riskini artıracağı varsayılmıştı. Çalışmada 42 -60 yaşları arasında, kalp açısından sağlıklı bin Finlandiyalı erkek incelendi. Bu bireylerin yaklaşık üçte biri APOE4 geni taşımaktaydı.

Katılımcıların günlük kolesterol tüketimi ortalama olarak 400 miligramdı. Bütün katılımcılar günde ortalama 1 yumurta tükettiklerini belirttiler (1 yumurta yaklaşık 200 miligram kolesterol içerir). Tüm katılımcılar 21 yıl süre takip edildiler. Bu süre zarfında 230 kişi kalp krizi geçirdi. Yumurta tüketimi ve kolesterol tüketimi ile kalp krizi ve damar sertliği riskleri arasında herhangi bir ilişki gözlenmediği gibi, APOE4 genini taşıyan ve taşımayan bireyler arasında da herhangi bir farklılık saptanmadı.

Araştırmaya göre, yumurtayla alınan kolesterol, katılımcıların hiçbirinin kalp sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye neden olmadı. Virtanen, “yüksek düzeyde kolesterol ve yumurta tüketiminin kalp hastalığı riskini artırdığı bir nokta olabilir ancak bu çalışmada çok yüksek kolesterol tüketimi olan kişiler yer almadığı için fazla tüketim ile ilgili bir değer tespit edemedik.” şeklinde açıklama yaptı. Ayrıca beslenme alışkanlıklarının araştırmanın yalnızca başında sorgulandığı, yıllar içerisindeki değişimlerin bilinmediği de belirtildi.

Virtanen araştırmanın başında katılımcıların hiçbirinde kalp hastalığı ve diyabet olmadığını belirterek “Diyabet hastalarında yumurta ve kolesterol tüketiminin kalp hastalığı riskini artırabileceğini gösteren çalışmalar var. Dahası, araştırmamız herkesin dilediği kadar yumurta ya da kolesterol tüketebileceği iznini vermemektedir.”

Texas Southwestern Üniversitesi’nde görev yapan beslenme uzmanı Lona Sandon’a göre, “izlenecek yol her türlü besinin ölçülü düzeylerde tüketilmesidir, günlük beslenmede yumurta sarısı ile birlikte yumurtaya da yer verilebileceği konusunda rahat hissedilebilir.” Gıdalarla alınan kolesterolün kandaki kolesterol düzeylerini sanıldığı kadar fazla etkilemediğini belirten Sandon, Amerikan Kalp Derneği’nin artık, günlük kolesterol tüketimi için bir sınır belirlemediğini dile getirdi. Öte yandan şeker ve doymuş yağ tüketimi ile egzersiz eksikliğinin kalp hastalığında sorumluluğu olan riskler olduğunu vurguladı.

Editör’ün Notu: Yumurta güçlü bir besindir, sarısının besleyici özelliği daha fazladır. Yumurta sarısında D vitamini, dışarıdan almak zorunda olduğumuz esansiyel yağlar, kolin ve lütein gibi besin maddeleri bulunur. Kemik, beyin ve gözler için bu maddeler faydalıdır. Yumurtanın beyazı yüksek kalitede protein içerir, B vitamini kaynağıdır. Güncel araştırmalar, sağlıklı beslenme biçimi içerisinde günde bir yumurta yemenin kalp hastalığı için risk yaratmadığını gösteriyor. Ancak yağlı çöreklerin üzerine sos ve bir de yumurta koyarsanız sadece yumurta yemiş olmazsınız.