Uyku apnesinin hem nedeni hem de sonucu olarak obezite meydana gelebilir. Yetersiz uyku, leptin hormonunun düşmesine neden olarak, vücudumuzun daha fazla kaloriye ihtiyacı olmadığı durumlarda bile beyine yemek yeme sinyali gönderir. O nedenle öncelikle bu döngüyü kırmak gerekiyor.

“Yetişkinler için normal uyku süresi ortalama 6-8 saattir. Yaşlılıkta uyku süresi belirgin olarak azalır ve uyku kalitesi bozulmaya başlar. Hayatımızın yaklaşık üçte birini geçirdiğimiz bu kadar önemli bir durumun bozulması pek çok probleme yol açmaktadır. Uyku ile ilişkili yaklaşık yüze yakın bozukluk tanımlanmıştır. İnsomni, Obstruktif Uyku apnesi (uykuda solunum durması, OSAS), huzursuz bacak sendromu, uyurgezerlik uyku bozukluklarından sadece bazılarıdır.

Uyku apnesi uykuda nefes tıkanıklığı, boğulma hissi ile uyanma, horlama, dinlendirici olmayan uyku, gündüz aşırı yorgunluk ve uyku hali, konsantrasyon bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteren bir uyku bozukluğudur. Uykuda solunum bozuklukları doktora başvuran kişilerin yüzde 70’ini kilolu veya obez hastalar oluşturuyor. Obez kişilerde boyun ve hava yolu çevresinde yağ birikmesi sebebiyle hava yolu daralır. Uyku apnesinin şiddeti arttıkça özellikle beyin olmak üzere vücudun oksijensiz kaldığını ve bireyin gece uykuya dalamadığını ifade etti. Derin uykuya dalamayan insanlarda büyüme hormonu salınımı azalıyor ve bu da vücut metabolizmasının ağırlaşarak, vücutta yağ birikimine yol açıyor.

Yetersiz Uyku İştahı Açıyor

Yeterli ve kaliteli uyku alamamak açlığı kontrol etmekte olan hormonları etkileyebildiğini belirtirsek, “Yetersiz uyku, doygunluk sinyalini gönderen leptin hormonu düzeyinde azalmaya sebep olarak, vücudumuzun daha fazla enerjiye gereksinimi olmadığı durumlarda bile beyine yemek yeme sinyali göndererek daha fazla yemek yemeye neden oluyor. Az uyumak, iştahı artıran ghrelin açlık hormonu düzeyini ise artırıyor. Uykusuzluk gibi vücutta strese sebep olan bazı durumlar, kortizon hormonu düzeyini de yükselterek iştahın açılmasına sebep olmaktadır. Uyku apne sendromlu hastaların leptin hormonu sağlıklı olmadığı için kilo vermelerini beklememek gerekir. Ayrıca hastalığın sonucu olarak kilo alımına da devam ederler. Bu yüzden ilk olarak bu döngüyü kırmak mühimdir. Yani ilk olarak rahatsızlığı iyileştirip sonra kilo vermelerine yardımcı olmak daha doğru olacaktır.

Vücut kitle indeksi 35 ve üstü olan bireylerde, horlama, gündüz aşırı uykululuk ve yorgunluk hali, uykuda nefes durması gibi belirtiler gözlemleniyorsa, zaman kaybedilmemesi ve uyku hastalıkları alanında uzman bir doktora başvuruda bulunmaları Polisomnografi denilen uyku testi sonucu bireyde uyku apnesinin varlığı , tespit edilirse öncelikle durumun uygun tedavi yöntemleri ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Uyku apnesi etkin bir halde tedavi edildikten sonra birey fazla kilolarından kalıcı bir şekilde kurtulabilmektedir.