“Sağlıklı bir beslenme için tam tahıllı gıdalar tercih ediniz” sözünü gündelik hayatımızda sürekli olarak duymaktayız. Özellikle tam tahıllı gıdalar obezitede beslenme konusunda çok önemlidir.

Tam Tahıllı Gıdalar Kilo Almanızı Engeller

Neden tam tahıllı gıdalar tüketen insanlar, işlenmiş tahıl tüketenlere göre daha az kilo alır? Bunun sebebi, tam tahıllı gıdaların midede daha uzun süre kalmasıdır. Ve bu sayede midede abur cuburla dolduracak boş yer kalmaz. Ama tam tahıllı gıdaları almak için tek neden, ince bir vücut değildir. Zira hem görünümleri, hem de lezzetli olmaları sayesinde sürekli sağlıksız beslenen kişiler için iyi bir seçenek olabilir.

Tam Tahıllı Gıdaları Beslenmenize Dahil Etmenin Yolları

Aslında, beslenme düzenine tam tahıllı gıdaları dahil etmek hiç de zor değil. Beyaz pirinç yerine esmer pirinç, tatlılarda beyaz un yerine yulaf veya mısır unu kullanmak, sandviç yaparken beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği kullanmak, cips yerine patlamış mısır tercih etmek; bu besinleri günlük beslenmenize katmanın sadece bir kaç yolu. Bu nedenle yavaş yavaş tam tahıllı ve lifli gıdaları hayatınıza dahil edip, bol su içmeye başlarsanız şişkinlik şikayetleriniz de azalacaktır.

Tam Tahıllı Gıdalarla Güne Merhaba Deyin!

Günün en önemli öğünü olan kahvaltıda, birkaç ufak değişiklikle tam tahıllı gıdalardan maksimum düzeyde faydalanabilirsiniz. Bunlardan birisi yulaf ezmesi. Yulaf ezmesi bizim kültürümüzde hayli yeni. O yüzden ilk başta mesafeli durabilirsiniz. Eğer bal seviyorsanız, yulaf ezmesini balla yemeyi deneyebilirsiniz. En azından denemekten zarar gelmeyeceğini unutmayın. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği ve beyaz şeker yerine de esmer şeker tüketmek, tam tahıllı gıdaları kahvaltınıza eklemek için yapabileceğiniz diğer değişiklikler arasında yer alıyor.

Tam Tahıllı Gıdalar: Yeni Bir Lezzet

Tam tahıllı gıdalardan bahsederken tam buğday unundan yapılan makarna ve erişteyi es geçmek olmaz. Son zamanlarda yapılan TV programlarında da şeflerin farklı soslarla yaptığı bu yemeği siz de kolaylıkla yapabilirsiniz. Ardından domates sosu veya başka bir sos ile afiyetle tüketebilirsiniz. Makarna ve erişte için keten veya bakla tohumu ile zenginleştirilmiş çeşitleri kullanabilirsiniz. Ancak bunlar tam buğdayın lezzetini bozduğu için pek tavsiye edilmemektedir.

Tam Tahıllı Gıdalar Gluten İçerir Mi?

Gluten; çavdar, buğday ve arpada bulunan bir proteindir. Eğer gluten alerjiniz varsa, o zaman bu tam tahıllar yerine farklı seçeneklere yönelmeniz gerekir. İlk akla gelen seçenekler, darı ve karabuğdaydır. Gluten alerjiniz yoksa bile, mümkün olduğunca fazla çeşit tahıl tüketmeye özen gösterin. Örneğin, esmer pirinç, bulgur ve yulaf gibi ürünlerin hepsinin besleyici değerleri farklıdır.

Etikete Dikkat!

Eğer bir ekmeğin rengi kahverengiyse, bu o ekmeğin tam tahıllı olduğunu gösterir mi? Her zaman değil. Dış görünüş güzel olsa da, besin değerleri tablosuna bakmaya dikkat edin. İlk sırada olması gereken değer tam tahıl. Yazması gereken diğer değerlere ait şu örnekleri verebiliriz: Tam buğday veya %100 tam buğday, Tam tahıllı-çavdar, Tam yulaf ve Esmer pirinç

Tuzağa Düşmeyin

İşlenmiş tahıllardan uzak durun. Bu ürünlerin pazarlamasında artık kelime oyunları da kullanılıyor. Bunlardan bazıları şöyle: Beyazlatılmamış, zenginleştirilmiş buğday unu, multi-tahıllı, buğday unu ve %100 buğday. Multi-tahıllı, o üründe birden fazla çeşit tahıl kullanıldığını gösterir, o tahılların işlenip işlenmediğini değil. Ürünün arkasındaki besin değerleri tablosuna bakın: Bu noktada lif değerleri çok önemlidir. İdeal değer 2,5 gram ve yukarısıdır. Bu kelime oyunlarına ve besin değerleri tablosuna dikkat ederek tam tahıllı gıda standartlarına uymayan besinlerden uzak durabilirsiniz.

Gün İçinde Ne Kadar Tam Tahıllı Gıda Tüketmeliyim?

Bunu ölçmek için gayet kolay bir yöntem var. Tabağınızın yarısını tahıllı gıdalara ayırın ve bunun da en az yarısının tam tahıllı gıdalardan oluşmasına dikkat edin. Yapmanız gereken bu kadar basit.

Tam Tahılı İşlenmiş Tahıldan Ayıran Nedir?

Tam tahıl, 3 katmandan oluşur. Ama işlenmiş tahılda, besleyici değerlerin depolandığı ve lifli kısmı içeren dış kabuk ve iç kısım olmaz. Sonuçta geriye sadece nişastalı orta kısım kalır. Beyaz un veya beyaz pirinçte olan da budur. “Zenginleştirilmiş tahıl” şeklinde tabir edilen tahıllarda besleyici değerlerin çok az bir kısmı (o da yapay ilave şeklinde) bulunmaktadır. Dolayısıyla yapılabilecek en iyi şey, her ne şekilde olursa olsun işlenmiş tahıldan uzak durmak ve tam tahıllı gıdalar tüketmektir.

Tam Tahıllı Gıdalar ile Lif Tüketiminizi Artırın!

Lifli gıdaların sağlığa olan faydalarının uzun bir listesi var. Bunlardan birkaçı, tokluk hissinin daha uzun sürmesi, kilo vermeye yardımcı olması ve sindirimi düzenlemesidir. Pek çok insan, tüketmesi gerektiği kadar lifli gıdalar tüketmiyor. Beslenmenizde tam tahıllı gıdalara yer açarak bu sorunu çözebilirsiniz.

Tam Tahıllı Gıdaların Diğer Faydaları Nelerdir?

Tam tahıllı gıdalar lif açısından zengindirler. Bunun yanı sıra pek çok besleyici ve yararlı öğeyi de ihtiva ederler. Bizlere enerji veren B vitamini ve vücudumuzun kırmızı kan hücresi yapmasını sağlayan folat açısından zengindirler. Ayrıca vücudumuzun sağlıklı ve dayanıklı kemik yapmasını sağlayan ve bağışıklık sistemini güçlendiren selenyum ve magnezyum mineralleri de tam tahıllı gıdalarda bolca vardır.

Eğer diyet egzersiz gibi uygulamalarda kilo verme konusunda başarısız olursanız bariatrik cerrahi yöntemine geçebilirsiniz. Obeziteden ameliyat yöntemiyle kurtulmak daha etkin ve kesin bir yoldur. Daha önce bu yöntemlerde başarısız olan ve vücut kitle indeksi vki 40’ın üzerinde olan hastalar obezite cerrahisi için uygundur. Ayrıca fazla kilolar, daha sonra karşınıza tip 2 diyabet gibi ciddi hastalıklara yol açar. Aynı zamanda fazla kilolar gündelik yaşantınıza etki edip psikolojik rahatsızlıkları tetikleyebilir. Obezite ameliyatından sonra ise bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.