Yağlanmaya Yol Açan Kalitesiz Uyku

Günümüzde çok yaygınlaşan obezite açısından ideal kiloya ulaşmak veya ideal kiloyu korumak mühim bir problem olarak görülmekte. Bu sebeple farklı beslenme programları uygulamak ve spor yapmak adına aşırı çaba sarfedilmekte. Halbuki kilo almamızda pek çok nedenimiz var. Bunlardan biri de, uyku kalitesi. Yatakta geçirilen hareketsiz saatlerin kilo verimini etkilemesi pek çok insan açısından şaşırtıcı olsa da, uzmanlar tam olarak bunun altını çizmekte; uyku kalitesiz olması, şişmanlamaya yol açabilmekte

Uyku Kalitesi Kiloyu Nasıl Etkilemekte?

Gün boyunca yıpranmakta olan vücut, uyku süresince kendini onarıyor. Hayata tutunabilmek ve sağlığı korumak adına şart olan uyku aslında, dinamik bir dinlenme hali. Hormon düzeyi derin bir uykuya dalan insanın bedeninde dengeleniyor, dokular onarılıyor. Özellikle gecenin ilk yarısında ortaya çıkmakta olan derin uyku süresince yağların yakımını sağlayan hormonlar salgılanıyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinden, hasar gören hücrelerin onarımına kadar birçok hayati olaya etki eden uykunun kalitesi ciddi bir önem taşımakta. Kaliteli uyku, bireyin kendini dinlenmiş hissettiği uyku anlamına gelmekte. Bireyin gün içerisinde uyuklamaması, günlük çalışma ve düşünme becerilerinin kötü etkilenmemesi ve derin bir uyku, kaliteli uykunun olmazsa olmazları arasında yer almakta.

Türklerin yüzde 75’i günde 8 saat uyuyor

Uyku yapısı ömür boyu değişiklikler göstermekte ve uyku gereksinimi de bireyden bireye değişmektedir. Yeni doğanlar günün neredeyse 16 saatini uykuda geçirmekte. Çocuk okul dönemine geldiğinde uyku geceye yoğunlaşıyor ve gündüz, uyku süresi azalıyor. Çocukluktan yetişkinliğe doğru gidildiğinde uyku geceye tamamen yerleşiyor, gündüz kestirmesi diye bir şey kalmıyor ve uyku süresi gençlerde 9 saate kadar azalabiliyor. Bir çok erişkin yeterli düzeyde dinlenebilmek amacıyla 7–9 saatlik bir uykuya gereksinim duyuyor. Araştırmalara göre Türk insanının yüzde 75’nin ortalama 8 saat uyuduğunu göstermekte. Yüzde 25’lik bölümünün ise bir kısmı 5 saatlik uykuyla yaşamlarını sürdürebildikleri gibi 10 saatlik uykuya gereksinim duyanlar da var. Yaşlılıkta ise uyku kalitesi bozuluyor ve parçalı bir uyku ortaya çıkabiliyor.

Uykunun Kalitelisi Hastalıkları önlemekte, etkili iletişimi sağlıyor

Derin uyku süresince vücut hücrelerinin üretimi artmakta ve proteinlerin parçalanması azalmaktadır. Bu sebeple stres ve ultraviyole ışınları nedeniyle hasar gören beden onarılıyor. Bedenimizde uyku boyunca kemik ve kasları da geliştiriyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. İlaveten uyku hafızayı güçlendirmeye yardımcı olurken. dolayısıyla da verimli bir şekilde çalışabilmeyi, sağlıklı kararlar verebilmeyi, hastalıklardan uzak durmayı ve etkili iletişim kurabilme yeteneklerini geliştirme imkanı sağlıyor.

Derin Uykunun Bölünmesi Yağlanmaya Sebep Oluyor

Yağ ve şeker metabolizması ile uyku arasında bağlantı bulunmakta. Gecenin ilk yarısında ortaya çıkan derin uyku süresince yağların yakımını sağlayan hormonlar, salgılanıyor. Derin uykunun, herhangi bir sebeple kesintiye uğraması yağları yakan büyüme hormonunu baskılanmasına neden oluyor. Uyku kalitesinin bozulması yağlanma ve şişmanlamaya sebep oluyor.
Uyku süresinin Azalması iştahta dengesizlik yaratabiliyor
Azalan uyku süresi kalori alımını artırıyor ve enerji kullanımını azaltıyor. Leptin ve grelin adı verilen iştah mekanizmalarını ve kilo dengesini belirleyen hormonlarda da uykusuzluk sebebiyle dengesizlikler ortaya çıkıyor. Uyku yetersizliği gündüz saatlerinde de aktivite azalmasın sebep olduğundan kilo alınmasının mühim bir diğer sebebi olarak önümüze geliyor

Kaliteli uyku için önemli Tavsiyeler

• Günde en az 45 dakika yürüyün.
• Günde 2 fincandan fazla kahve içmeyin
• Yatak odanızı uyuma ve cinsellik dışında kullanmayın.
• Yatak odanız ışık, ısı ve gürültü açısından müsait olsun.
• Odanızda lavanta, gül gibi rahatlatıcı kokular bulundurabilirsiniz.
• Gece uykusuzluk çekiyorsanız gündüz uyumayın.