Yeni yayımlanan bir çalışmada, bireyler arasındaki boy ve kilo ile ilgili farklılıkların; eğitim, iş, gelir ve yaşam standartlarına da yansıdığı belirtildi. Sonuçlara göre; uzun boylu kişiler, özellikle erkekler, sosyoekonomik yönden avantajlı durumda bulunuyor; ancak fazla kilolu bireyler, özellikle kadınlar, sosyoekonomik yönden dezavantajlar yaşıyor.

İngiltere ve ABD’den katılan araştırmacılarla birlikte çalışmayı gerçekleştiren Profesör Tim Frayling “Uzun zamandır bir bireyin fazla kilolu olması ile gelir durumu ve eğitim düzeyinin düşük olması arasında bir bağlantı olduğunu biliyoruz. Bireyleri obeziteye yönelten sosyal nedenler bulunuyor. Bu durum, son bir ya da iki kuşakta ortaya çıkan çok yeni bir olgu. Daha önceleri tam tersi bir durum vardı. Gelir durumu düşük olanlar, yeterli yiyeceğe sahip olamadıkları için, zayıf ve kısa boylu olurdu.” şeklinde konuştu.

BMJ isimli tıp dergisinde yayımlanan çalışmada; 40-70 yaş arası 119 bin birey ile ilgili bilgiler incelendi. Bu bilgiler, 500 bin civarında erişkine ait biyolojik bilgilerin bulunduğu, İngiltere Biobank veritabanından elde edildi. Yapılan analizlerde kısa boylu bireylerde, özellikle erkeklerde; daha düşük eğitim düzeyi, işle ilgili daha alt düzeyde statü ve daha az gelir tespit edildi. Kadınlarda Vücut Kitle İndeksi’nin yüksek olması (fazla kilolu olma), daha düşük gelir ve yoksulluk ile bağlantılı bulundu.

Ortalama kilosu fazla olan toplumların üretkenliği azalıyor

Profesör Tim Frayling, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Ortaya çıkan bu sonuçta, belirleyici olan genetik değil. Fazla kilolu bir kadın ya da kısa boylu bir adam olmanız; gelirinizin ve yaşam standardınızın düşük olacağı anlamına gelmez. Sonuçlara baktığımızda; aynı boyda olan iki kadından, 6,3 kilo kadar ağır olanının geliri yılda ortalama 500 sterlin daha az ve yaşam standardı daha düşüktü. Benzer bir düşme de erkekler için 7,6 cm daha kısa olma ile bağlantılı bulundu. Bu çok büyük olmayan; ancak gerçek bir etkidir. Obezitenin neden ve sonuçlarını anlamanız yönünden de yansımaları olacaktır.”

Araştırıcılar, sonuçların ortaya çıkmasında; kendine saygı duyma, utanma, pozitif ayrımcılık ve zeka gibi birçok karmaşık etkileşimin payı olabileceğini vurguladı. Çalışmanın bulunduğu dergide yer alan baş yazıda, Bristol Üniversitesi’nden George Davey Smith ve Neir Davies; ortaya çıkan analiz ve yorumların düşündürücü olduğunu ifade ettiler.

Frayling, çalışma sonuçlarının ekonomistler için faydalı olabileceğini belirterek şu açıklamayı yaptı: “Ekonomistler obeziteyle yakından ilgilenmişlerdir. Tavuk ve yumurta senaryosundaki gibi, hangisinin önce olduğunu tartışmışlardır. Obezite mi yoksulluğa neden oluyor; yoksulluk mu obeziteye yol açıyor? Bir ülkenin ekonomisini göz önüne alarak baktığımızda, eğer hepimiz kilolu olursak, üretkenliğimiz azalır ve daha fakir bir toplum oluruz.”