Obezite Nedir?

Obezite Nedir?

Günümüzde obezite, modern çağ hastalığı olarak bilinmektedir. Ve genel sağlık durumuna olumsuz etki etmekte, yaşam kalitesini düşürmektedir. Ayrıca obeziteye en çok yaşam tarzı etki etmektedir. Aynı zamanda obezite, vücuttaki yağ kütlesinin yağsız olan kütleye göre daha fazla olması durumudur. Bu sonuca ise sebebiyet veren olay alınan enerji ile yakılan enerji arasındaki farkın çok açılmasıdır. Böylece, birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ve bu hastalıkların başında tip 2 diyabet, yani şeker hastalığı ile nefes darlığı gelmektedir. Fakat obezite hastalığının önüne geçebilmek mümkündür; tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Sonuç olarak obezite nedir, sorusu için detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Her bireyde aynı şekilde yaşanmadığından dolayı uygulanacak olan tedavi de obezite sorunu bulunan kişilerin özelliklerine göre farklılaşmaktadır. Ve obezite türüne göre tedavi yöntemi belirlenmektedir. Sağlıklı bir yaşam için obezitenin kontrol altına alınması gerekmektedir.

Kimlere Obez Denir?

Vücut kitle indeksi ölçümüyle kimlere obez deneceği ortaya konabilmektedir. Ve obezite hastalığının teşhis edilebilmesi için bu ölçümün yapılması şarttır. Dolayısıyla kişilerin boy uzunlukları ile kütlesinin birbirine oranı, kişilerin obez ya da halk arasında bilinen kaba tabiriyle şişman olup olmadığı sonucuna ulaşılmasını sağlamaktadır. Bu ölçüme göre; kişilerin kg cinsinden ağırlıkları, boy uzunluklarının karesine bölünmektedir. Böylece çıkan sonuca göre kişilerin obez olup olmadığı, obez ise de hangi kategoride olduğu saptanmaktadır.

Vücut kitle indeksi sonucuna göre 18,5 altında olan kişiler zayıf kategorisinde yer alır. 18,5 ile 24,9 arasındaki kişiler normal kategorisinde yer alır. 25 ile 29,9 arasındaki kişiler fazla kilolu kategorisinde yer almaktadır. 30 ile 39,9 arasındaki kişiler obez kategorisinde ve 40 üzerinde olan kişiler de aşırı derecede obez kategorisinde bulunmaktadır.

Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar

Birçok hastalığın ortaya çıkmasında obezite etkili olmaktadır. Ve bu sebeple sağlıklı bir yaşam sürülebilmesi için obezite tedavisi bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hastalığın genel olarak yol açtığı diğer sağlık sorunları şunlardır:

  • Solunum yolu hastalıkları
  • Tip 2 Diyabet
  • Kısırlık
  • Regl düzensizliği
  • Cinsel işlev bozuklukları
  • Yüksek tansiyon hastalığı
  • Kolesterol
  • Kalp ve damar hastalıkları
  • Uyku apnesi

Obez kişilerde yaygın olarak görülen diğer hastalıklar bunlardır. Bu yüzden yaşam kalitesinin düşmesine ve yaşamsal bir risk oluşturması sebebiyle obezitenin kontrol altına alınması gerekmektedir.

Obezite Çeşitleri

Hastalığın çeşitlerinin farklı olması, uygulanacak olan obezite tedavisinde de farklılaşmaya yol açmaktadır. Dolayısıyla obezite hastalığından şikâyet eden kişilerin öncelikle obezite türü belirlenmelidir. Ve daha sonra tedavi aşamasına geçilmelidir. Bu hastalığın genel olarak çeşitleri de şunlardır:

  • Genetik obezite
  • Basit obezite
  • Sekonder obezite
  • Hipersellüler obezite
  • Hiperplastik obezite
  • Santral obezite
  • Subkutanöz obezite
  • Morbid obezite

Her hastalıkta olduğu gibi en etkili tedavi yönteminin uygulanması için öncelikle bu hastalığa neden olan durumların net olarak ortaya konması gerekmektedir. Ve obezitenin türünün bilinmesi, en etkili tedavinin tercih edilmesinde etkili olmaktadır.

obezite-cerrahi-tüp mide ameliyatı
obezite-ameliyati-tup-mide

Obezite Tedavisi

“Obezite nedir?” sorusu kadar obezite tedavisi de merak edilmektedir. Ancak hastalığının tedavi edilmesi için öncelikle diyet programlarından yararlanılmaktadır. Diyet programı ve egzersiz yöntemleri ile kilo veremeyen kişiler için obezite cerrahisi yöntemlerinden destek alınmaktadır. Yani spor ve diyet programlarına rağmen kilo veremeyen  kişilere uygulanan obezite cerrahisi için öncelikle hastalar, endokrinolojik olarak muayene edilmektedir. Daha sonra uzman hekimin de gerekli görmesi durumunda başka alanlarda da tıbbi olarak değerlendirilmektedir.

Tüm değerlendirmeler sonucunda uzman doktorlar hastaların genel durumlarını göz önünde bulundurarak gerekli olan tedavi yöntemini tavsiye etmektedir. Bu sorun için uygulanan tedaviler genel olarak şunlardır:

  • Diyet tedavisi
  • Egzersiz tedavisi
  • Davranış değişikliği tedavisi
  • İlaç tedavisi
  • Obezite cerrahisi

Bu rahatsızlığın giderilmesi için diğer yöntemlerin etkili olmadığı durumlarda obezite cerrahisi uygulanmaktadır. Çünkü ameliyat yöntemiyle kilo vermek çok etkin ve hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Ve bu işlemlerde temel olarak mide hacminin küçültülmesi amaçlanmaktadır. Böylece kilo verme işlemi sağlanmış olur. Fakat farklı uygulamalar da söz konusu olmaktadır. Sonuç olarak bu farklı bariatrik cerrahi türlerinden en çok tercih edilenleri şunlardır:

Öncelikle obez kişilerin, obezite cerrahisi kapsamında bir operasyon olabilmesi için beden kitle indeksinin 35 ve üstü olması gerekmektedir. Ve uzmanlar kontrolünde beslenme alışkanlıkları değişimi gibi parametrelere ek olarak, diyet egzersiz programları ile kilo veremeyen kişiler, obezite cerrahisinden yararlanmaktadır. Ayrıca obezite dışında çeşitli kronik hastalıklara sahip olan ve vücut kitle indeksi vki 30 üstü olan kişilere de obezite cerrahisi önerilmektedir.

Obez hastalarda belirlenen tedavi yöntemlerinde hangi hastaya, hangi cerrahi yöntemin maksimum fayda sağlayacağı uzmanlar tarafından belirlenmektedir. Dolayısıyla obezite cerrahisine başvuracak olan kişiler, uzman doktorların tavsiyeleri doğrultusunda karar almalıdır. Bunun yanında obezite ameliyatları sonrası fazla kilolar kaybolur ve bunun sürekliliği hastanın ameliyat sonrasında eski yaşam tarzından uzaklaşmasına bağlıdır.

Tüp mide ameliyatı günümüzde en fazla tercih edilen obezite cerrahisi uygulamasından biridir. Ve Sleeve Gastrektomi adı da verilen bu operasyonda amaç; mide hacmini küçültmektir. Bu şekilde tüp mide ameliyatıyla birlikte obez kişilerin mideleri yaklaşık olarak 100cc’ye kadar küçültülmektedir. Böylelikle tüp mide ameliyatlarından sonra kişiler, normalin altında çok az bir gıda ile maksimum düzeyde tokluk hissi yaşamaktadır.

Tüp mide ameliyatlarında, cerrahi uygulamalarla midenin bir bölümü çıkartılmakta ve geriye tüp çeklinde bir mide bırakılmaktadır. Sonrasında küçülen mide hacmi sayesinde aşırı gıda tüketiminin önüne geçilmektedir. Ayrıca hastalardan midede bulunan açlık hormonu salgılama bölümü de çıkartıldığı için hastalar açlık hissi yaşamamaktadır.

Gastrik Bypass, obez kişilerin başvurduğu cerrahi girişimlerden biridir. Ve adından da anlaşılacağı üzere Gastrik Bypass’ta, hastaların midesinin bir kısmı bypass edilmektedir. Ve midenin yaklaşık olarak 50cc’lik kısmının ince bağırsağa dikilmesiyle gerçekleştirilen bu işlem sayesinde, tüketilen gıdaların bir kısmının emilim gerçekleşmeden vücuttan atılması sağlanmaktadır.

Mide balonu uygulaması, obezite tedavisi için yoğun olarak tercih edilen yöntemlerden biridir. Ayrıca mide balonu uygulamasında, endoskopi cihazı ile hastaların ağzından giriş yapılmakta ve mide içerisine balon konumlandırılmaktadır. Ve mideye yerleştirilen balon operasyon ile şişirilmektedir. Böylelikle hastanın tokluk hissine kavuşması sağlanmaktadır. Balonun varlığı nedeniyle tokluk hissi yaşayan kişiler, daha az gıda tüketmekte ve böylelikle kilo almamaya, kilo vermeye başlamaktadır.

Bu operasyonda hastalara herhangi bir kesi atılmamaktadır ve bu nedenle ameliyatsız obezite tedavisi yöntemi olarak bilinmektedir.

Bilgi Almak için İletişime Geçin!

0212 953 20 08

Uzman Ekibimiz Size Bilgi Vermek için Hazır!

    Neden Biz?
    8
    Yıllık Tecrübe
    82 %
    Başarı Oranı
    25
    Ülkede Faaliyet
    Güncel Blog Yazılarımız
    Obezite Ameliyatlari Sonrasi Egzersiz ve Spor Sürecleri

    Obezite Ameliyatı Sonrası Spor ve Egzersiz Süreçleri

    Obezite çağımızın en önemli hastalıklarından biridir. Sadece fazla kilolar değil, hayatınızı tümüyle etkileyecek bir hastalıktır. İlerleyen süreçte tip 2 diyabet hipertansiyon gibi rahatsızlıkları da beraberinden…