Pek çok kişi, kilolarından kurtulmak için et ve diğer protein bakımından zengin gıdaları tüketmektedir. Buradaki beklenti daha az kalori alarak daha uzun süre tok hissedeceklerini düşünmeleridir. Protein içeriği yüksek öğünler daha çabuk doymayı sağlayabilir ancak bunun kilo kaybına yansıması net değildir.

Purdue Üniversitesi’nden Richard Mattes ve ekibi, bu konu ile ilgili mevcut çalışmalardan elde edilen verileri analiz ettiler ve sonuçlar Beslenme ve Diyet Akademisi Dergisi’nde yayınlandı. Derlemede proteinlerin gerçekten daha hızlı bir şekilde doyma hissi sağladığı sonucuna varıldı. Mattes’e göre, “Proteinlerin doyma hissine neden olan hormonları artırdığına dair birçok kanıt bulunuyor”.

Öte yandan proteinlerin tokluk hissi açısından faydalı olabileceği, ancak kilo verdiren sihirli bir değnek olmadığı da vurgulandı. Proteinden zengin diyetlerin kilo verme ile ilgili kısa vadedeki etkilerinin uzun vadede ne kadar sürdürülebileceğinin bilinmediği de ifade edildi. Mattes’e göre, “Açlık ya da doyma hissi kalori tüketimini etkileyen tek faktör değil. Başka nedenlerden dolayı da yemek yeriz. Yemeğini bitiremeyecek kadar doymuş olan ancak tatlı için midesinde yer bulabilen herkes bunu çok iyi bilir”.

Doyma hissi için ne kadar protein alınması gerekir?
New York Lenox Hill Hastanesi’nden beslenme uzmanı Erin Keane’e göre,”Bu derlemedeki diyetlerin protein miktarları birbirinden çok farklı, bir öğünde alınan toplam kalori de değişkenlik gösteriyor. Ayrıca çalışmalarda tokluk hissinin günlük olarak alınan gıdayı azalttığına dair bir bilgi yoktur. Daha fazla protein almak daha fazla kilo kaybetmek demektir sonucunu çıkaramayız.” Araştırmacılara göre, henüz açıklığa kavuşmayan konular olmasına karşın, protein tüketiminde hafif bir artış yapmak kilo vermeye çalışanlar için faydalı bir başlangıç olabilir.

Quinnipiac Üniversitesi’nden D. Angelo White yeni yayınlanan derleme sonuçlarının, diyetisyenlerin halen vermekte olduğu mesajları güçlendirdiğini belirtti. White’a göre, “Miktar değişebilir ancak ideal bir yaklaşım olarak hem bitki hem de hayvan kaynaklı çeşitli türde proteinleri gün içerisine dağıtarak tüketebilirsiniz. Bu yalnızca açlıkla savaşmanızı değil, kas sağlığı, bağışıklık, hormon üretimi ve diğer işlevler için gerekli aminoasitlerin vücuda alınmasını da sağlayacaktır.”