Yeni yayımlanan bir çalışmaya göre; daha uzun süre koştuğunuzda ya da spor salonunda daha fazla terleyerek çalışmayı artırdığınızda; vücudunuz yükselen düzeydeki aktiviteye uyum sağlıyor ve daha fazla kalori harcamıyor. Çalışma; fazla egzersizin, kilo vermeye her zaman katkı sağlayacağı yönündeki yaygın inanış ile ilgili şüpheler yarattı.

Current Biology isimli tıp dergisinde yayımlanan çalışmada, araştırıcılar bir hafta boyunca, 332 erişkinin enerji tüketimini ölçtüler ve bireylere, farklı yoğunluklarda egzersiz programları uygulattılar. Sonuçlara göre; daha fazla egzersiz yapılması, enerji harcama yönünde küçük; ancak ölçülebilir bir artışa neden oldu. Bu bağlantı en fazla, düşük ve orta düzeyde egzersiz yapanlar arasında gözlendi. Ayrıca, orta düzeyde egzersiz yapanların, en hareketsiz bireylere göre, sadece 200 kilokalori fazla yaktığı belirlendi. En yoğun egzersiz yapanların enerji harcama düzeylerinin değişmediği görülürken; fazladan yapılan egzersizlerin, enerji harcatma yönünde bir kazanım sağlamadığı da bildirildi.

Araştırmacılardan Prof. Herman Pontzer; fiziksel açıdan en aktif kişilerin, orta düzeyde aktif olanlarla eşit miktarda kalori harcadığını ifade etti. Pontzer, kuzey Tanzanya’daki avcılardan oluşan Hadza topluluğu ile yapılan çalışmalarda da, benzer bir durum elde edildiğini belirtti. Pontzer “Hadza topluluğu üyeleri inanılmaz ölçüde aktiftir. Her gün uzun mesafeler yürür, günlük yaşamın bir parçası olarak birçok ağır fiziksel işle uğraşırlar. Yapılan araştırmalarda; yüksek düzeydeki bütün bu aktivitelere karşın günlük enerji tüketimleri, ABD ve Avrupa’da daha hareketsiz, modern bir yaşam tarzı sürdüren kişilerle benzer düzeylerde ölçülmüştü. Bu gerçekten de sürpriz olmuştu. Bu sayede, aktivite ile enerji harcama arasındaki bağlantıyı düşünmeye başladım” şeklinde konuştu.

Egzersiz ile diyet el ele gitmeli

Pontzer’e göre; egzersiz yapmak, kalp sağlığının sürdürülmesi gibi birçok konuda faydalı. Ancak; iş kilo kontrolüne geldiğinde, diyet daha yararlı. Egzersizin, kilo vermeyi sağlayan bir stratejinin parçası olacağı belirtilirken; çalışma ile varılan sonuçların, kilo vermek isteyenlere, egzersiz ile diyetin el ele gitmesi gerektiğini hatırlattığı belirtildi. Colorado Üniversitesi’nden Prof. Melanson, konuyla ilgili şunları söyledi: “Egzersiz; diyabeti önleme, tansiyonu kontrol etme ve stresi azaltmada yardımcıdır. Bu nedenle, sağlığa yönelik mesajımızda bir değişiklik olmadı. Kilo verilse de verilmese de; egzersiz, sağlıklı olma yönünde bir fark yaratacaktır.”

Editör’ün Notu: “İnsan vücudunun, kalori ilave edilmesine ihtiyaç duymadan, fiziksel açıdan daha fazla zorlanmaya nasıl uyum sağlayabileceği”. İşte bütün mesele bu…