İngiltere’de 5 bin kişi üzerinde yapılan ve Uluslararası Epidemiyoloji Dergisinde yayımlanan bir çalışma; tüm bilinenleri değiştirecek cinsten. Yapılan araştırmada; ister boş zamanda televizyon izlerken, ister çalışırken olsun; oturarak geçirilen zamanla ölüm riski arasında herhangi bir ilişki olmadığı saptandı.

Çalışmanın başyazarı, Prof. Dr. Richard Pulsford ve ekibi tarafından, 5 bin katılımcının 16 yıl boyunca takip edildiği araştırmada; hastalar ölüm oranları açısından karşılaştırıldılar. Dr. Pulsford, çalışmanın amacını şu sözlerle açıkladı: “Daha önce yapılmış araştırmalarda ister çalışırken, ister televizyon izlerken olsun, oturarak geçirilen zaman ile ölüm riski arasında anlamlı bir ilişki olduğu savunuluyordu. Dahası, kişinin fiziksel aktivite düzeyinin, yani egzersiz yapıp yapmamasının, bu risk üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı söyleniyordu. Biz ise, yaptığımız çalışma sayesinde, durumun böyle olmadığını ortaya koyduk.”

Çalışma; 16 yıllık takip süresi ile bu alanda yapılmış en uzun soluklu araştırma olarak geçiyor. Araştırma dahilinde olan bu süre boyunca 450 ölüm gerçekleştiği rapor ediliyor. Bu ölümler ile oturularak geçirilen zaman arasında ise herhangi bir bağ tespit edilemiyor. Ancak, oturma süresi uzun olmakla beraber, düzenli olarak spor yapan bireylerde ölüm oranlarının daha az olduğu belirtiliyor. Elde ettikleri sonuçların, genel kanıyla uyuşmayan bazı noktaları olduğunu bildiklerini belirten Dr. Pulsford’un en büyük endişesi ise; bu sonuçların yanlış yorumlanması.

Egzersiz ihmal edilmemeli

Çalışma sonuçlarının hiçbir şekilde; “sedanter (pasif) yaşam tarzının ölüm riskini artırmayacağı” şeklinde yorumlanmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Pulsford; asıl dikkat çekmek istedikleri noktanın, oturmanın tek başına bir risk faktörü olarak görülmemesi gerektiği olduğunu ifade etti. Dr. Pulsford: “Sedanter bir yaşam tarzı, obezite başta olmak üzere çok sayıda hastalığa davetiye çıkarıyor. Bu çalışma hiçbir zaman bunun aksine bir görüş savunmadı. Bizler sadece oturarak geçirdiğiniz zamanın değil; benimsediğiniz yaşam tarzının ölüm riskini artırıp artırmadığını analiz ettik.” diyerek sözlerini noktaladı.