Obezitenin nedenleri oldukça çeşitlidir ve her kişide yaşanan obezite hastalığının nedeni farklı kaynaklara dayanmaktadır. Ayrıca obezite hastalığı da katmanlarla sıralanmaktadır. Morbid obezite ise vücut kitle indeksi vki 40 üstü olan ve diyet egzersiz gibi yollarla iyileşme olasılığının çok az olduğu obezite türüdür. Morbid obez bireyler için bariatrik cerrahi çok önemlidir. Obezite beraberinde; tip 2 diyabet hipertansiyon ve uyku apnesi gibi rahatsızlıkları da getirmektedir.

Günümüzde obezite hasatlığı, tüm toplumların ortak sorunudur. Bu sorunun yaşanmasından artışın gözlemlenme sebebi; kent yaşamının ağırlık kazanması, insanların kötü beslenme alışkanlıklarına sahip olması ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmasıdır. Bununla birlikte obezite hastalığının ortaya çıkmasını tetikleyen başka unsurlar da söz konusu olmaktadır.

Obezitenin Nedenleri

Obezite hastalığı, her kişide aynı nedene bağlı olarak ortaya çıkmamaktadır. Bu rahatsızlık erişkin bireylerde gözlemlenebildiği gibi çocuklarda da söz konusu olabilmektedir. Kadınları, erkekleri ve çocukları etkisi altına alan obezitenin nedenleri genel olarak aşağıdaki gibidir.

  • Aşırı ve yanlış beslenme
  • Fiziksel aktivitenin az olması
  • Yaşın ilerlemesi
  • Sahip olunan kronik hastalıklar
  • Genetik faktörler
  • Psikolojik etkenler
  • Yanlış diyet uygulamaları
  • Alkol ve tütün gibi zararlı alışkanlıklara sahip olunması
  • Kullanımı yapılan bazı ilaçlar
  • Gebelik ve doğum
  • Hormonal bozukluklar

Görüldüğü üzere obezitenin sebepleri oldukça çeşitlidir. Çoğunluğu ise yaşam tarzı ile ilgilidir. Obezite hastalığının tedavi edilmesi için de öncelikle obeziteye neden olan unsurun tespit ve buna göre bir tedavi yönteminin uygulanması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki obezite tedavisi kişilere özel olan bir tedavidir. Diyet listesinden egzersiz listesine, kullanılması gereken ilaç ya da takviyelerden cerrahi girişimlere kadar her bir obezite tedavisi kişiye özel olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle obezite konusunda bilgili ve donanımlı bir sağlık hizmeti veren bir kuruluşla görüşmek büyük önem arz etmektedir.

Obezite ve Genetik Yatkınlık

Yapılan araştırmalar, obezite hastası olan kişilerin genetik yatkınlığının fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Buna göre aile geçmişinde obezite hastalığı bulgusu olan kişilerin, obezite sorunu yaşaması daha olasıdır. Anne ve babası obezite kategorisinde olan kişilerin, obeziteden dolayı rahatsızlık yaşaması riski yüksektir. Obezite sebepleri arasında, anne ya da babasından birinin obezite hastası olması da yer almaktadır. Anne veya babasından birinin obezite hastası olan kişilerin obezite mağduru olması söz konusu olabilmektedir. Dolayısı ile aile geçmişinde obezite olan kişilerin yemek yemek alışkanlıklarına dikkat etmesi ve hareketli bir yaşamı tercih etmesi tavsiye edilmektedir.

Obezite ve Yanlış Diyet Uygulamaları

Obezite tedavisi kapsamında kişilerin uygulaması gereken diyet listesi tamamen kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Çünkü her bireyin obezite mağduru olmasının nedeni, boyu, kilosu, ihtiyaç duyduğu besin değerleri ve kalori miktarı farklıdır. Dolayısı ile aşırı kilolarından şikayetçi olan kişilerin, uzman diyetisyen kontrolünde diyet uygulaması gerekmektedir. Başka yerlerden ve uzman olmayan kişilerden alınan diyet listesi obezitenin sebepleri arasında yer almaktadır. Yanlış uygulanan diyet listesi nedeniyle kişiler kilo vermek isterken daha fazla kilo alabilmektedir.

Obezite ve Yaş Faktörü

Her bireyin metabolizma hızı farklıdır ve kilo verilmesinde etkili olan en büyük unsurlardan biri; kişilerin metabolizma hızlarıdır. Metabolizması hızlı çalışan kişilerin sindirim sistemlerinde bir sorun bulunmadığı sürece kalori yakması daha kolay ve hızlıdır. Ancak yaşın ilerlemesi ile birlikte kişilerin metabolizma çalışma hızlarında bir düşüş gözlemlenmektedir. Dolayısı ile ilerleyen yaş, metabolizma hızını düşürme etkisi gösterdiği için yaşa bağlı olarak da obezite gelişebilmesi söz konusudur.

Obezitenin İlaç Kullanımına Bağlı Nedenleri

Obezitenin nedenleri arasında ilaç kullanımı da bulunmaktadır. Çeşitli sağlık sorunlarından dolayı kullanılması gerekli olan ilaçlar, kilo alımına ve dolayısı ile obeziteye sebep olabilmektedir. Ayrıca sahip olunan kronik hastalıkların bazıları da obezite gelişmesine neden olmaktadır. Bu sebeple, kullanılan ilaçlara bağlı olarak da kişilerin obeziteye yakalanabilmesi söz konusudur. Bu durumda, kullanılması gereken ilaçlar bırakılmadan uzman bir diyetisyene başvurulması gerekmektedir. Kronik hastalıklar sebebiyle gelişen obezite hastalığı da gelişen tıp teknikleri sayesinde obezite cerrahisi kapsamında tedavi edilebilmektedir.